Vízi torna: biztonságos és hatékony rehabilitáció

Pribélyi Péter
az AquaGymstick magyarországi Master Trainere, a Gymstick Rehab módszer kidolgozója
Peter's Aquafitt Kft.
vízi gyógytorna, aquaterápia, vízi rehabilitáció, vízi torna
A közhiedelemmel ellentétben a vízi torna ma már sokkal több, mint a nagymamák sportja. A víz biztonságos, tehermentes közeget biztosít a rehabilitáció, az erő- és állóképesség-fejlesztés, az izomerő-növelés során.

Napjainkban egyre többen szenvednek különböző mozgásszervi megbetegedésben, vagy épp azon dolgoznak, hogy sikeresen felépüljenek egy-egy sérülést, operációt követően. A rehabilitációnak ma már számos formája elérhető, azonban a víznél biztonságosabb, tehermentesebb közeget nehezen tudunk biztosítani.

Jótékony hatások

A rehabilitáció bármely szakaszában alkalmazzuk is a vízi tornát, a víz jótékony hatásait, illetve nehezítő tényezőit kihasználva hatásosabbá, hatékonyabbá tehetjük a felépülést. A víz biztonságos közeget jelent a sérült, fejlesztendő testtáj számára, mivel a vízben csökken a gerincoszlopra és az ízületekre ható, gravitáció által kifejtett terhelés, ennélfogva csökken a sérülés veszélye és nő a mozgékonyság.

Az aquaterápia közben kihasználjuk a víz hidrosztatikai nyomását, ami ellen taposni kell, és közegellenállását, amivel szemben pedig haladni kell. A víz ellenállását meghatározza a mozgás sebessége, a gyakorlatok intenzitása, a végtagok hossza, illetve a kezek és lábfejek állása. Azzal, ha növeljük a mozgás intenzitását, nagyon jól lehet fejleszteni az izmok erejét, állóképességét. Mindeközben a víz felhajtóereje csökkenti a testre nehezedő súlyt, kímé

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz