Új lehetőség a stroke rehabilitációjában: az ARNI-módszer

Pásztor Gabriella
Senior ARNI Associate Instructor, gyógytornász
Stroke Neuro Rehab Magyarország
ARNI, Action For Rehabilitation From Neurological Injury, stroke, Dr. Tom Balchin
Az akut stroke-osztály elhagyása után véget ér a betegek kórházi rehabilitációja. Mivel a javulás általában lassú, a rehabilitációt otthon is folytatni kell, ám a beteg erre vonatkozó tanácsot ritkán kap.

Agyunk szerkezete és szerveződése folyamatosan változik a tapasztalatok és a tanulás következtében (neuroplaszticitás). Az idegi kapcsolatok folyamatosan erősödnek vagy gyengülnek, attól függően, hogy melyik területet milyen mértékben használjuk.

Ezt is figyelembe veszi tevékenysége során az angol Action For Rehabilitation From Neurological Injury (ARNI) Institute jótékonysági intézmény, mely főleg stroke-kal és egyéb neurológiai sérüléssel/betegséggel sújtott emberek számára ad eszközt a rehabilitációhoz, az agy neuroplaszticitását kihasználva.

Egyénre szabott, aktív megoldások

Az ARNI főként feladatorientált, specifikus funkcionális edzéssel és egyéni megküzdési stratégiák alkalmazásán keresztül nyújt támogatást.

Alkalmazásával a saját testsúlyos és ellenállásos edzést is tartalmazó gyakorlatokat fájdalomküszöb alatt kell végezni az egyre nehezebb és bonyolultabb feladatok végrehajtása során, de a beteg képességeinek határait folyamatosan feszegetve.

Az állapotfelmérés és a rövid, közép- és hosszú távú célok meghatározása után az ARNI-tréner személyre szabott rehabilitációs tervet készít.

A legmagasabb, 4-es evidenciaszintű, az agyat „újratanító” módszer tréning és nem terápia, melybe aktívan bevonjuk a beteget

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz