TripleX training® mozgásprogram a megfelelő mozgásmintákért

Almásy Csilla
gyógytornász-fizioterapeuta, a TripleX training® kidolgozója
Almásy Mozgásakadémia
derékfájás, TripleX training, mozgásminták
A derékfájás népbetegség, ráadásul erősen progrediáló statisztikai adatokat találhatunk a KSH honlapján, melyek szerint az elmúlt 10 évben megnégyszereződött a gerincbántalmakkal orvoshoz fordulók száma. Felismerve a derékfájáshoz vezető leggyakoribb tényezőket, a TripleX training® a megfelelő mozgásminták fontosságát hangsúlyozza.

A háromlépcsős mozgásprogram elsődleges célja a mozgásminták rendezése, (újra)tanítása, meghatározott sorrendben végzett, tudatosan felépített progresszióban. Koncepciómat a munkám során megfigyelt három fontos megállapításra építettem, melyek a következők.

  • A lumbális gerinc körüli akut történések a leghétköznapibb mozdulatok végzése közben következnek be (pl. amikor valaki fel akarja húzni a zokniját).
  • A krónikus fájdalmak mögött a statikus terhelések, illetve az általuk kialakult diszfunkciók és kompenzált mozgásminták állnak.
  • A fittségi edzésre is nagy rálátásom lévén, azt tapasztalom, hogy az edzések közbeni mozgásminták az edzők szakszerű instrukciói ellenére sem helyesek, az előképzettség nélküli vendégek nem képesek a helyes kivitelezésre a szóbeli instrukciók alapján.

Mindezekből kiindulva kidolgoztam egy olyan mozgásprogramot, mely a mozgásmintákat precízen megtanítja, tehát a fókusz a neuromuszkuláris fejlesztésen, a motoros tanuláson van, a hozzá szükséges egyéb képességek fejlesztésén keresztül. A program 3 lépcsőből áll, melyek egymásra épülnek és melyeknek sorrendje nagymértékben hozzájárul a hatékony motoros tanuláshoz.

Mobilizáció

Az ízületek körüli lágyrészek nagymért&ea

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz