Triggerpontok és triggerpont-terápia

Davis Erika
gyógytornász
Jump Star Gyógytorna Stúdió
triggerpont, triggerpont-terápia
1841-ben Francois Valleix francia orvos fedezte fel, hogy a mozgásszervi fájdalmak nagy része körülírt területekről indul ki. Ő fájdalmas pontoknak nevezte azokat a helyeket, amelyeket ma triggerpontokként ismerünk.

1983 óta dolgozom gyógytornászként. A Sportkórházban töltöttem 24 évet, majd a privát szférát választottam. Amikor először találkoztam a „Fáj a hátam, mintha kést szúrtak volna bele” mondattal, akkor még izomspazmusként, izomcsomóként emlegettük azt a pontot, amely a lapocka belső széle mellett, kb. a lapocka közepén található a lapockaközelítőkben. Később előtérbe került az izom– idegnyomás kapcsolata, akkor már myalgiás csomónak hívtuk.

Az ehhez hasonló pontok kezelése eltérő volt, hiszen a gyógytornász akkori feladata az adott izom tornáztatása volt, míg a masszőrök feladata ezen pontok masszázsa. Már a kezdetekben azongyógytornászok közé tartoztam, akik megcsinálták a tornát és a masszázst is. (Megjegyezném: a beteg tapasztalataim szerint sokkal hamarabb gyógyul, ha „egy kézben” van.)

Aztán a 90-es években jött a stretching, hangsúlyossá vált a nyújtás fontossága ezen fájdalmas myalgiás csomók esetén. S amikor már több neve is volt ugyanannak a diagnózisnak, egyszercsak megtudtuk, hogy mindezek triggerpontok.

Okok

Ha a nemzetközi vonalon nézelődünk, akkor azt látjuk, hogy 1841-ben Francois Valleix francia orvos felfedezte: a mozgásszervi fájdalmak nagy része körülírt területekről indul ki. Ő fájdalmas pontoknak nevezte ezeket, ma a szakirodalomban világszerte triggerpontokként említik őket.

Alapvető

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz