Röviden a mozgásszervi jógaterápiáról

Tar-Ballai Éva
gyógytornász-manuálterapeuta-jógaoktató
DinaMed/ProFizio Egészségközpont
mozgásszervi jógaterápia, jóga
A mozgásszervi jógaterápia a jóga fizikai testre is ható gyakorlatait (testgyakorlatok-légzőgyakorlatok-tisztító gyakorlatok-relaxáció) alkalmazza, megelőző és terápiás céllal.

A jógáról

Az Indiából származó jóga nem terápiás rendszer. Eredeti célja nem a fizikai test egészségének megteremtése vagy visszaszerzése, nem a test fejlesztésére és az egészség megtartására létrejött „tudomány”, ezen hatások „csak” jótékony következményei, úgymond „mellékhatásai” a rendszeres jógagyakorlásnak. „A jógatudomány a magasabb rendű tudatosság elérésének módszere.” (Szvámi Véda Bhárati:  A hatha jóga filozófiája.)

Sokan gondolják úgy, hogy a jóga egyfajta csodaszer, „mindenre jó”. Fel kell hívnunk azonban a figyelmet arra, hogy a jóga részét képező testgyakorlatok helytelen végrehajtása magában hordozza különféle betegségek kialakulásának veszélyét (gyógytornáról lévén szó, főleg mozgásszervi betegségekét), illetve a már meglévő betegségek súlyosbodását.

Ugyanakkor, bár a jóga nem terápiás rendszer, a hatásai lehetnek terápiásak, legfőképpen akkor, ha gyakorlatait ájurvédikus szemlélettel alkalmazzuk. A jógához köthető terápiás rendszer az ájurvéda (az „élet tudománya”), melyet jógikus gyógyászatnak is neveznek.

A mozgásszervi jógaterápiáról

A jógaterápia holisztikus szemléletű

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz