PTX-műtét utáni rehabilitáció, rekeszizom-gyengeséggel

Dr. Kerti Mária PhD
gyógytornász, légzésterapeuta
COPD, PTX-műtét, emfizéma, restriktív légzészavar, rekeszizom
Egy 38 éves férfibeteg nagyon ritka, rendkívül érdekes, összetett és sikeres esetét szeretném bemutatni.

Azt szeretném megvilágítani ezzel a példával, hogy a PTX-műtéten átesett fiatalok esetében nem szabad kímélni az operált oldalt, mert a rekeszizom munka hiányában sorvad az érintett oldalon.

Maratonfutástól a műtőig

James története azzal kezdődött, korábbi káros szenvedélyét (dohányzás) egy „hasznos” szenvedélyre (futás) cserélte. Sikeresen lefutotta Budapesten a maratoni távot, majd betolt egy autót.

Valószínűleg erre a nagy fizikai megterhelésre keletkezett nála egy spontán totál PTX (a tüdő összeesése a mellhártya sérülése miatt), amit ő nem vett észre, feltételezhetően kiváló edzettségi állapotának és jelentős légzési tartalékainak köszönhetően (korábban, még az edzések alkalmával előfordult, hogy edzés után mellkasi fájdalma volt, de a RTG nem mutatott eltérést). Amikor néhány hét múlva szembesült állapotának romlásával, kórházba került, ahol spontán PTX-et diagnosztizáltak, ezért műtétre szorult.

A műtét során kis mellkasi behatolásból a mellhártya lemezeit ún. dézissel egymáshoz rögzítették, így rendezve a fiziológiás  anatómiai  állapotot. Műtét utáni RTG-átvilágításkor a mellkassebész doktornő azt látta, hogy a bal oldali rekeszizom magasabban áll, gyengült, mozgása korlátozott, ez&

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz