Miért kételkedünk a kinesio-tape hatásában?

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
tape, kinesio-tape
A kinesio- vagy kinesiology-tape remek kiegészítő terápia, nem csoda, hogy világszerte egyre több szakember alkalmazza a mozgásszervi problémák kezelése során.

Legyen szó korlátozott ízületi mozgásokról, derék-, hát-, nyak-, csípő- vagy térdfájásról, gyulladásos tünetekről, gerincferdülésről, lúdtalpról, testtartásjavításról, vagy akár a kismamák életének megkönnyítéséről, szinte nem létezik olyan mozgásszervi probléma, melynek kezelésében ne nyújtana hatékony segítséget ez az eljárás.

Annak ellenére, hogy ma már számos kutatás támasztja alá a szalagok gyógyhatását (a PubMed orvosi adatbázisban több száz, a kinesio-tape-pel kapcsolatos kutatás és közel 50 szisztematikus áttekintő közlemény, illetve metaanalízis olvasható), még mindig, sőt: egyre gyakrabban találkozhatunk szkeptikusokkal a „laikusok”, és bizony a szakemberek közt is. Vajon milyen okok vezethetnek a kétkedők számának növekedéséhez?

A tapasztalatok alapján három csoportba sorolhatóak a tape iránt szkepticizmussal viseltetők.

  1. Akik még sohasem próbálták a tape-et.
  2. Akik irreális elvárásokat támasztanak a szalagokkal szemben.
  3. Akikre nem a megfelelő technikával került fel a kinesio-tape.

Akik még sohasem próbálták

Hallgatóink gyakran szegezik nekem a kérdést: hogyan győzzék meg a kétkedő pácienst, aki még sosem próbálta a tape-et? Általában azt a választ szoktam adni, hogy magyarázat helyett egyszerűen csak ragasszunk!  Az &

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz