Miben különbözik a fascia-tréning a szokásos mozgásingerektől?

Hutter Ádám
okleveles Fascia Master Trainer-oktató, kizárólagos magyarországi képviselet
Oriolus-med
fascia, fascia-tréning, kötőszövet
Vitathatatlan, hogy a modern sporttudományos kutatások és az új mozgásszervi rehabilitációs technikák középpontjában több éve a fascia áll.

A fascia rehabilitációjára, nyújtására, erősítésére, teljesítményfokozására szolgáló speciális mozgásingerek összességét fascia-tréningnek nevezzük.

A kötőszövet (latinul fascia) mindig is fontos alkotóeleme volt szervezetünknek, de kizárólag az elmúlt 10 év kutatási eredményei világítottak rá arra, hogy az emberei mozgásrendszerben jóval több és fontosabb funkciója van a fasciának, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

Régóta tudjuk, hogy a kötőszövet befed, burkol, támaszt ad, üregeket képez a szerveknek és helyükön tartja azokat, de még a szakembereket is meglepte az a kutatási eredmény, miszerint a fascia az előbbi funkciókon túl kinetikus energiát tárol, és ezzel segíti, könnyebbé teszi mozgásunkat és az izom munkáját. Továbbá fontos szerepet játszik az ízületek, így többek között a gerinc stabilizálásában és mozgatásában.

A kötőszövet edzhető, regenerálható

Genetikai adottságaink, életvitelünk, illetve étkezési szokásaink egyaránt meghatározzák kötőszövetünk minőségét. Vannak, akik születetten lazább, puhább, rugalmasabb kötőszövettel rendelkeznek, míg mások vaskos, erős, kissé merevebb fasciát tudhatnak a magukénak. Nem mondhatjuk azt, hogy a puhább kötőszövet jobb a rugalmatlanabb típusúnál, vag

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz