Mi köze az állkapocsízület kattogásának a derékfájáshoz?

Baracsy Gabi
logopédus, gyógypedagógiai tanár, a Baracsy Tréning kidolgozója
derékfájás, állkapocs, állkapocs kattogása, orofaciális tréning, állkapocsízület
Pontos statisztika nem készült arról, hogy vajon hány embert érinthet az állkapocsízület kattogásának problémája, pedig ez gyakori tünet.

Ferde harapás, beszéd közben furcsán mozgó áll, kattogás, fájdalom. Szűkebb-tágabb környezetünkben minden bizonnyal találkozhattunk már ezzel a jelenséggel. Eleinte persze nem zavaró, de előbb-utóbb előfordulhat, hogy a tünetek súlyosbodnak és már a napi rutinban is zavaróvá válhatnak. Ilyenkor legtöbben fogorvoshoz fordulnak, illetve felkeresnek egy állkapocsízületi rendelőt.

De mégis, mi állhat a probléma mögött? És miért jár együtt a jelenséggel a derékfájás is?

Komplex tünetek

1993-ban az USA-ban, a Manuál- és fizioterapeuták c. magazinban (J. Manipulative Physiol Ther. 1993 May;16(4): 256-65.) Gregory TM publikálta, hogy az ún. temporomandilbuláris-TMD (állkapocs) ízület és a sacroiliacalis-SI (keresztcsonti) ízületek ficama, elváltozása egymásra hatva komplex tüneteket okozhat. Ez a felismerés igazán fontos lehet a kezelés pozitív kimenetelében, az okok feltárásának sarkalatos pontja.

Az állkapocs a koponyához ízületi tokban, inak, izmok felfüggesztésével kapcsolódó,  izgalmas mobil terület. Izgalmas márcsak azért is, mert viszonylag nehezen hozzáférhető koponyánkon ez az egyetlen, ám az egyik leggyakrabban használt ízületünk.

Minthogy kapcsolódik a gerinccel, érdemes átgondolni, milyen környezetben helyezkedik el. Leginkább az első nyaki csigolya helyzete lehet rá hatással, ha a csontok helyzetét górcső alá vesszü

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz