Mi a fascia és miért igényel speciális tréningprogramot?

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
fascia, fascia-tréning, fasciális szemlélet, testtartás, SMR
A fascia és a fasciális szemlélet korántsem csupán egy újabb, néhány év alatt lecsengő divatirányzat. Jóval inkább nevezhető olyan forradalmian új szemléletmódnak és folyamatosan bővülő ismerethalmaznak, amely egyszer és mindenkorra megváltoztatta az emberi test működéséről és az emberi mozgásokról alkotott képünket.

A 21. században a fasciális ismeretekben való elmélyedés és jártasság nélkül a teljességre törekvő gyógyítás – legyen szó akár mozgás-, akár manuális terápiáról – éppúgy elképzelhetetlen, ahogy a hatékony sportedzés, a sportteljesítmény javítása vagy a sportsérülések prevenciója és rehabilitációja is.

Bár az orvostudomány több ezer éve tud a fascia létezéséről, alig több mint egy évtizeddel ezelőtt került a tudományos érdeklődés fókuszába. A vizsgálati módszerek (elsősorban az ultrahang-diagnosztika) fejlődésével lehetőség nyílt ugyanis arra, hogy a kötőszövetet élőben, működés közben is megvizsgálva fény derüljön arra, milyen sokrétű és jelentős szerepet tölt be az emberi testben.

Mi az a fascia?

Fasciának a kötőszövet bizonyos részét nevezzük. Olyan lágyszövetek tartoznak e kategóriába, amelyek részt vesznek a mozgások létrehozásában (pl. ízületi szalagok és tokok, inak, izompólya), védik belső szerveinket (pl. szívburok), rögzítik azokat (pl. méh kerek szalagja), illetve beburkolják a teljes emberi testet, védelmet adva annak (bőr alatti kötőszövet), biztosítják a szövetek anyagcseréjét, valamint az információáramlást. A fascia tehát számos különféle alakot ölt és ezek min

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz