Lelkileg is meg kell mozdítani a beteget!

Podonyi Hedvig
újságíró
DIALOG Egészségkommunikáció
rehabilitációs munka, rehabilitáció, dr. Csókay András
Dr. Csókay András úgy tartja, a gyógyítás csapatmunka, melynek szerves része a hatékony rehabilitáció - és ebben a betegnek is aktívan, tudatosan kell részt vennie.

A beteg aktívan, tudatos részvételéhez nélkülözhetetlen a rehabilitációs szakemberek szeretetteljes hozzáállása, motiváló ereje.

Minden alkalommal, amikor saját műtéti innovációiról, például az éralagút-módszerről és a robotkéz-technikáról kérdezik, hangsúlyozza a csapatmunka fontosságát az ellátásban. Miért?

Azért, mert itt nehéz esetekről van szó, például koponyasérültekről, akik komplex utógondozást igényelnek egy borzasztóan nehéz alapállapot után. Senki sem vindikálhat egyedül önmagának semmiféle sikert: minden a Jóisten műve, és mi csak alkalmazottai vagyunk: gyógytornászok, rehabilitátorok, nővérek, intenzívesek, és persze az operáló orvosok is.         

Hol van a helyük ebben a csapatjátékban  a rehabilitációt segítő szakembereknek? Mi múlhat rajtuk?

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatója, dr. Cserháti Péter, aki jó kollégám volt a baleseti intézetben, több ezer csípőtöréses esetet dolgozott fel kollégáival, és kimutatta, hogy ha nem volt megfelelő a rehabilitáció, akkor bármilyen módszerrel történt is korábban a kezelés, ugyanazok a rossz eredmények születtek. Ennyire fontos tehát a gyógyulásban a rehabilitáció: ha hiányzik vagy elégtelen, az a sikeres műté

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz