Légzőtornával a COPD ellen - az 58 éves Anna esete

Dr. Kerti Mária PhD
gyógytornász, légzésterapeuta
COPD, légzőtorna, flutter
A COPD a hörgők obstrukciójával (szűkületével) járó betegség, amelyet elsősorban a dohányzás okoz; ma Magyarországon mintegy 500 000 embert érint ez a kórkép.

A COPD betegség gyógyíthatatlan, progrediáló lefolyást mutat, amelyet a gyógyszerekkel és a légzőtornával megállíthatunk, vagy lassíthatunk.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy hogyan kell kezelni egy súlyos COPD-s, fulladó beteget, meg kell érteni az egészséges ember légzésmechanikáját.

Egészséges tüdő, mellhártya, bordák, bordaközti izmok, rekeszizom. Összehangolt működésüknek köszönhetően a belégzésnél a mellkas a rekeszizomnak és a bordaközti izmoknak köszönhetően tágul, ezt pedig a mellhártya és a rugalmas tüdő  követi (aktív folyamat). Kilégzéskor az izmok ellazulnak, a levegő kiáramlik. A bordaközti izmok és a rekeszizom teljes mozgáspályán dolgoznak, a belégzés és a kilégzés egyensúlyban van. A mellkasi kinematika és a légzésmechanika tökéletesen működik.

LÉGZÉS COPD-VEL

A hörgőszűkület mértékét az ún. FEV1 (1 másodperc alatt kifújt levegő mennyisége) mutatja meg. Ha ez például 50%, az azt jelenti, hogy a beteg fele annyi levegőt tud kifújni 1 másodperc alatt, mint az ugyanilyen paraméterekkel (testsúly, testmagasság, életkor, nem) rendelkező egészséges társai. A hörgőszűkület miatt kilégzési nehezítettség lép fel, tehát az illető nem képes kifújni az összes levegőt, amit belélegzett.

Hosszú távon a belégzés irányába tol&o

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz