Légzésrehabilitáció mellkasműtét után

Dr. Kerti Mária PhD
gyógytornász, légzésterapeuta
legzesrehabilitacio, mellkasmutet, tudomutet
Bálint esetét szeretném bemutatni, akinél a jobb oldali tüdőből 2 lebenyt eltávolítottak (a 3 lebenyből) 24 éves korában, egy jóindulatú daganat miatt. Így elvesztette légzőfelületének közel felét.

Az operáló orvos nem volt rehabilitációpárti, és Bálint gyógytornász édesanyjának azt mondta, hogy nem ismer gyógytornászt, aki a műtét utáni állapot rendezésével foglalkozna. Ez nagyon szomorú!

Összetett probléma

A tüdőműtét utáni állapot: restriktív légzészavar. Restriktív légzészavart okoz minden olyan állapot, betegség, amikor a légzést fenntartó szervek, mint a bordák, légzőizmok (rekeszizom, bordaközti izmok), mellkasfal, mellhártya, tüdők működése elégtelen, ezáltal a légzés alatt a megfelelő szerv tágulékonysága és rugalmassága csökken, következményes ventilációcsökkenéssel, légzésmechanika- romlással. Ilyenkor mind a belégzés, mind a kilégzés korlátozott lehet, csökken a mellkasi kinematika.

A szegycsont magasságában, mérőszalaggal mérve a mellkaskitérést, szintén elmaradás látható, néha szinte alig van mozgás a belégzés és a kilégzés alatt. Ha csak egyetlen szervet érint a légzészavar (pl. tüdőgyulladás után), akkor is nagyon nagy segítség a gyógytornász a ventiláció javítása és a mellkasi kinematika növelése miatt.

Egy mellkasi műtéten átesett betegnél több szerv is érintett, a probléma összetett.

  1. A mellkasfalat átvágják, a behatolás általában oldalsó-h&aac

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz