Korszerű-e a hagyományos RICE-protokoll a sérülések kezelésében?

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
RICE, Mirkin, sérüléskezelés
A RICE (rest, icing, compression and elevation, azaz pihenés, jegelés, kompresszió és megemelés) szóösszetételt a 70-es években alkotta meg dr. Gabe Mirkin.

A módszertant azóta is előszeretettel alkalmazzák a különféle sport- és egyéb sérülések kezelése során világszerte.  Ugyanakkor egyre gyakrabban bukkanhatunk olyan cikkekre, videókra, sőt, tudományos kutatásokra, amelyek erősen megkérdőjelezik a protokoll hatékonyságát. Meglepő módon néhány évvel ezelőtt maga Mirkin is felülbírálta saját álláspontját egy nagy port kavaró írásában¹.

Vajon mi az igazság? Segít a jegelés, vagy inkább ártalmas? Pihentessünk vagy mozgassunk? Egységes tudományos álláspont híján sajnos kénytelenek vagyunk a saját megérzéseinkre hallgatni. Íme, néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a döntés meghozatalakor.

Segít a jegelés, vagy inkább ártalmas?

A RICE-modell megalkotója, dr. Mirkin szerint mára bizonyossá vált, hogy a jegelés és a teljes immobilizáció (azaz a RICE-protokoll „pihentetés” és „jegelés” része) kifejezetten hátráltatja a különféle szöveti sérülések gyógyulását. Vajon mire alapozza ezt a merésznek tűnő kijelentést? Nos, a válasz megértéséhez nézzük meg, hogyan reagál az emberi szervezet a különféle sérülésekre.

A traumát követően azonnal beindulnak az öngyógyító mechanizmusok, egy komplex immunreakció veszi kezdetét. Az immunvédekezés r

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz