Hipoxia – ezért fontos a szekunder prevenció

Dr. Kerti Mária PhD
gyógytornász, légzésterapeuta
hipoxia, oxigénhiány
Hollandiában jártam tanulmányúton, és meglepett, de meg is telepedett bennem az a mondat, ami a klinika halljában központi helyen volt a falra írva: „You need oxigen in the middle of your life”.

Azóta minden betegemnek, aki oxigéntámogatásra szorul, elmondom, hogy a fegyelmezett hollandok nem az élet végével kötik össze azt az állapotot, amikor már oxigénpótlást igényelnek a betegségük miatt.

A klinikán a parkban vidáman kártyáznak a negyvenes-ötvenes éveikben járó betegek, orrukban oxigénszonda, vagány színes ruháikban optimistán nevetgélnek, mert tisztában vannak azzal, hogy az oxigénhiány (hipoxia) milyen következményekkel jár, és ők megelőzik a szövődményeket (szekunder prevenció).

Oxigénhiány: észrevétlenül is rombol

A krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők oxigénhiánya nem hirtelen lép fel, éppen ezért nem észrevehető, hozzászokik a beteg. Sőt, sok esetben azt hiszi, hogy egészséges, hiszen nem érez semmit, nincsenek tünetei. Eközben a hipoxia már akár évek óta fenn állhat, kifejtve a maga romboló hatását. A hipoxia miatt az erek fala átépül (remodelling), megvastagszik, ezáltal rugalmatlanná válik. Az ilyenformán átépült erekben a keringés akadályozott. Ez generális probléma, az összes életfontosságú szerv ereit érinti, a szervek keringését rontja.

>Az oxigénhiány a tüdő betegsége miatt jön létre, tehát a jobb szívfél számára a tüdő ellenállást jelent, ha az erekben ez az átépülés fokozódik, akkor a l&eacu

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz