Fizioterápiás lehetőségek az inkontinencia kezelésében

Rigóné Tavaszi Piroska
gyógytornász-manuálterapeuta
fizioterápia, inkontinencia
Az inkontinencia kezelésére gyógytornászként speciális eszközöket és módszereket használhatunk. Az okok felderítése után személyre szabott, vizsgálaton alapuló és kontroll mellett betanított medencefenék-gyógytornával, valamint manuális technikákkal és segédeszközökkel biztosíthatjuk pácienseink magas szintű fizioterápiás ellátását.

Az inkontinencia önmagában nem betegség, hanem tünet! Ez az első és legfontosabb szempont, ha a korszerű elveken és nemzetközi ajánlásokon alapuló fizioterápiát szeretnénk alkalmazni az inkontinencia enyhítésére.

A kivizsgálás folyamata

Az orvosi kivizsgálást javasolt az erre a területre specializálódott orvosoknál elvégeztetni. Medencefenék-ultrahanggal és specifikus tesztekkel pontos diagnózis állítható fel, melynek alapján jól behatárolható, mi okozza az inkontinenciát, hogyan épüljön fel a terápia.

A probléma összetettségét jelzi, hogy egy tünet mögött akár három nagy orvosi területet (urológia, szülészet-nőgyógyászat, proctológia) érintő ok húzódhat. Ha a gyógytornarendelésre orvosi beutaló nélkül érkezik a páciens, a terapeuta feladata feltérképezni, kihez kell irányítani a beteget.

Az orvosi háttér, kivizsgálás biztosítása érdekében javasolt a területre specializálódott szakemberekkel jól működő kapcsolatrendszert kiépíteni. Ehhez a mai körülmények között sok idő, utánajárás, türelem szükséges. Az orvos kollégák általában igénylik a munkánkat, viszont a kapcsolatépítésre rendkívül kevés az idejük. Kongresszusokon, továbbképzéseken, a betegek orvoshoz kísérésével a vizsgálatra, esetl

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz