Fascia-tréning – fascia már a rákkutatás fókuszában is

Hutter Ádám
okleveles Fascia Master Trainer-oktató, kizárólagos magyarországi képviselet
Oriolus-med
fascia, fascia-training, daganatos betegségek, mozgásterápia
A fizikai aktivitás jelentősen növeli a daganatos megbetegedések hosszú távú túlélési esélyét. Daganatos betegeknél speciális, főként fascia-tréning-gyakorlatokkal kell dolgozni.

Az Amerikai Rákszövetség heti minimum 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc nagy intenzitású testmozgást javasol - ám a daganatos betegségben szenvedőknél ennek személyre szabott, szakember által összeállított, főként fascia-training- gyakorlatokból kell állnia.

Röviden a fasciáról

Míg 15 évvel ezelőtt a szakemberek többsége kevés jelentőséget tulajdonított a kötőszövetnek, addig mára már széles körben ismertté vált, hogy a fascia komoly hatással van mozgásunk minőségére, az ízületi térérzékelésre, a fájdalomérzetre, a sejtek tápanyagellátására, az anyagcseretermékek elszállítására, a test vízháztartására, a kinetikus energiatároló képességre és nem utolsósorban aktívan befolyásolja fizikai, pszichikai, szellemi hogylétünket. Az iménti felsorolás korántsem teljességre törekvő, hiszen a fascia funkcióinak sorát oldalakon keresztül részletezhetnénk.

A fascia nem más, mint a testünket tetőtől talpig befedő és testünk formáját is meghatározó kötőszöveti háló. Egy integrált, kifinomult rendszer, melyről a 10-15 éve folyó, modern fascia-kutatásoknak köszönhetően hónapról hónapra pontosabb képet kapunk.

Egyre több tudományos adat áll rendelkezésünkre a kötőszöveti funkciókról, illetve a működ&eacut

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz