Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül, FDM-mel

Borsos J. Orsolya
okl. gyógytornász, okl. egészségszervező, fasciaterapeuta
Oriolus-Med
fascia, FDM, fájdalomcsillapító terápia, Typaldos, Fascial Distorsion Model
„Az FDM egy anatómiai modell, melyben a sérüléseket vagy más kórképeket a testbeszéd segítségével egy vagy több speciális fasciális disztorzióra vezethetünk vissza.” (Stephen Typaldos).

A fájdalom normális jelzés, nem más, mint riasztás a testtől az agy felé. Egyike szervezetünk  fő védekező mechanizmusainak. A fájdalomérzékelő receptorok ingerülete alapján a periféria figyelmeztetést, vészjelzést küld a központi idegrendszernek, hogy valami nincs rendben, probléma van, erre válaszul születik meg a fájdalom. Napjainkban sok módszerrel tudunk operálni a kuratív vagy palliatív kezeléseket tekintve, de a mozgásszervrendszernél a leghatékonyabb eljárást jelenleg  a fasciális terápiák jelentik.

Emberi fájdalomminták

A fasciális terápiák  tudományos alapjait Steven Typaldos (1957-2006) amerikai sürgősségi orvos tette le. A nevéhez kötődik az FDM, azaz Fascial Distorsion Model, mely az emberek fájdalommintáinak jellegzetességeit veszi alapul. Typaldos megfigyelései szerint 6-féle minta létezik, melyek a kötőszöveti struktúra különböző elváltozásaira utalnak; a tünetek kezelése, az okok megszüntetése is ezekből indul ki.

Ahhoz, hogy megérthessük az FDM hatásmechanizmusát, tisztában kell lennünk néhány fogalommal, melyek forradalmosították a mozgásszervrendszerről alkotott biomechanikai elképzeléseinket, és nemcsak új terápiák alapját teremtették meg, hanem szemléletváltást hozztak a sportban is, így a sportolók egyre kiválóbb eredmények elérésére képesek. Fontos hangsúlyozni, hogy a kötősz

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz