Esetismertetés: súlyosan hiperinflált mellkasú COPD-s beteg

Dr. Kerti Mária PhD
gyógytornász, légzésterapeuta
COPD, hiperinflált mellkas
Esetismertetés: 58 éves, COPD-s nőbetegemmel, Annával műtétre készültünk. Terhelhetőségében és életminőségében nagyfokú romlást észlelt az utóbbi időben.

Anna állapotromlása abban nyilvánult meg, hogy nem merte otthonát elhagyni, attól félve, hogy az utcán a gyaloglás hatására fellépő nehézlégzés miatt nem tud majd leülni, vagy légzési pihenőhelyzetet felvenni. Később azt is elmondta, hogy járt már másik gyógytornarendelőben, de a bordásfalra felmászva egyszer csak elsötétült előtte minden, és majdnem elájult, le kellett másznia a talajra.

Funkcionális állapotfelmérés

Rehabilitációs programjának elején a funkcionális állapotfelmérést elvégezve, súlyos dinamikus hiperinfláció (DH) igazolódott csökkent életminőséggel, rekeszizom-gyengeséggel, hipoxiával, szén-dioxid-retencióval kombinálva. A belégzési kapacitása is csökkent, a vállait felhúzva a nyaki belégzési segédizmait használta – teljesen gazdaságtalanul. A helyzetet nehezítette, hogy a kis légutak állandósult gyulladása miatt nagy mennyiségű váladék zárta el nála a hörgőket.

A légúti váladék jelenléte fokozhatja a betegség fellángolását és progresszióját, mert a váladék tartalmazza azokat a gyulladásos mediátorokat is, amelyek a proteolitikus túlsúly révén szöveti károsodást okoznak a kishörgőkben, tovább rontva ezzel a betegséget. A váladék mindennapos kiürítése ezért nagyon nagy hangsúlyt kap.

An

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz