Elhízás és derékfájdalom – egy kutatás eredményei

Finta Regina
gyógytornász
derékfájás, elhízás, lumbágó, android típusú elhízás
Az elhízás a derékfájdalom kialakulásának egyik rizikófaktora, és ma már azt is tudjuk, hogy mely típusú elhízás az, ami miatt a leginkább aggódnunk kell.

A derékfájdalomnak számos rizikófaktorát ismerjük, az azonban kevésbé tisztázott, hogy pontosan melyik hogyan játszik szerepet a lumbágó megjelenésében, illetve a fájdalom fenntartásában. Ezen mechanizmus tisztázását segíti Brady és munkatársainak 2019-es publikációja, mely az elhízás szerepét vizsgálta a derékfájdalom kialakulásában, krónikussá válásában és fokozódásában, egy 3 éves kutatás során.

A tanulmány egyedülálló, ugyanis a kutatók az elhízás típusát is figyelembe vették statisztikai analízisük során, mellyel elsőként tudtak beszámolni az android és gynoid típusú elhízás káros hatásairól. Android típusú elhízásról akkor beszélünk, ha a többlet zsírszövet a hasi területen helyezkedik el, míg gynoid típus alatt azt értjük, ha a többlet zsír a csípő és a combok táján halmozódik fel.

Fájdalmas plusz kilók

A kutatók a vizsgálat során kétspektrumú röntgenabszorpciometriát (DXA/DEXA) használtak a zsírmennyiség pontos méréséhez, mely valid, objektív módszer annak meghatározására. Emellett egy szintén valid kérdőívvel (Chronic Pain Grade Scale »Van Korff, 1992«) vizsgálták a fájdalom intenzitását és a derékfájdalom okozta funkci&oa

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz