Egyensúlyfejlesztés derékfájdalom esetén

Finta Regina
gyógytornász
derékfájás, propriocepció, egyensúly, HUBER, proprioceptív tréning
Számos kutatás bizonyítja, hogy a derékfájdalommal küzdő személyek esetében a lumbosacrális terület propriocepciója károsodott az egészséges egyénekkel összehasonlítva. Ezen rendszer károsodása pedig hatással van az egyensúlyi paraméterekre.

A derékfájdalom eredete alapján beszélhetünk mechanikus és nem mechanikus okokról. A nem mechanikus okok közé sorolhatjuk többek között a kismedencei gyulladásos folyamatokat, az aorta-aneurizmát és a különböző tumorokat. A mechanikus okok között általában a gerinc különböző degeneratív elváltozásai szerepelnek, ilyen esetben a fájdalmat provokálhatja a szalagok és az ízületi tok túlzott feszülése, valamint az izmok kompenzáló és védekező kontrakciója. A degeneratív elváltozásokkal ugyanis gyakran instabilitás alakul ki a szegmentek között, így az izmok kénytelenek folyamatos, fokozott feszüléssel fenntartani a stabilitást, vagy legalábbis mérsékelni az instabilitást.

Az izmokban bekövetkező változások hatással vannak a belőlük érkező proprioceptív információkra is. Számos kutatás bizonyítja, hogy a derékfájdalommal küzdő személyek esetében a lumbosacrális terület propriocepciója károsodott az egészséges egyénekkel összehasonlítva. Ezen rendszer károsodása pedig hatással van az egyensúlyi paraméterekre.

Multiszegmentális stratégia és bokastratégia

Az egészséges alanyok függőleges helyzetüket úgynevezett multiszegmentális stratégia alkalmazásával tartják fent, azaz a testük különböző területeiről (boka, csípő, derék, nyak) származó proprioceptí

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz