Egyéni és csoportos Tervezett Szenzomotoros Tréningek (TSMT)

Madács Anita
gyógypedagógus, közoktatás-vezető, TSMT-terapeuta, HRG-oktató
BHRG Alapítvány
HRG, Lakatos Katalin PhD, Tervezett Szenzomotoros Tréning, TSMT
A Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT) módszer a szenzoros integrációs terápiák csoportjába tartozó, regressziós szemléletű komplex mozgásfejlesztő eljárás. Ez a terápia a BHRG-modell része, a benne szereplő szenzomotoros tesztek és a HRG-terápia mellett.

A módszer megalkotója Lakatos Katalin PhD, aki az általa kifejlesztett Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG) terápia elméleti alapjaira építve hozta létre a szárazföldön alkalmazható eljárást.

A TSMT egy, a mozgató és érzékelő rendszer összehangolásával történő fejlesztés 3 hónapostól 11 éves korú, sérült idegrendszerű, eltérően fejlődő gyermekek, valamint  ép intellektusú, de megkésett mozgás- és/vagy beszédfejlődésű, tanulási, viselkedési vagy magatartási  problémákkal küzdő gyermekek számára.

Vizsgálatoktól a fejlesztési célokig

A terápia megkezdését minden esetben vizsgálat előzi meg. A gyermekek felmérése 3 hónapos kortól 11 éves korig a Longitudinális Komplex Vizsgálattal történik, mely az egyes életkorokban elvárható finom- és nagymozgásos, kognitív, nyelvi teljesítményt, valamint az idegrendszer egyéb funkcióinak érettségét elemzi 280 megfigyelési szempont alapján. A terápia indokoltságának megállapítására 5 éves kortól alkalmazható még az Állapot- és mozgásvizsgálat (ÁMV) is.

Amennyiben a vizsgálat eredménye indokolja, egyéni vagy csoportos TSMT megkezdése válhat szükségessé.

Egyéni TSMT 50% alatti teljesítmény esetén alkalmazandó, célja a speciális hi&a

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz