Edit, aki a légzésrehabilitáció hatására újra táncol

Dr. Kerti Mária PhD
gyógytornász, légzésterapeuta
COPD, legzesrehabilitacio
A itt ismertetett eset azt mutatja meg, hogy kitartó munkával és az oxigén rendszeres használatával szinten tartható a COPD, visszatérhetünk akár a hobbinkhoz is.

Kimondhatatlanul boldog lettem, amikor Editet táncolni láttam a Facebook-oldalán. Nem is akármilyen táncot járt, tvisztelt, ami – dinamikus tánc lévén – igencsak jó terhelhetőséget feltételez.

Edit COPD-s beteg, és amikor először találkoztam vele, az volt a fő problémája, hogy a nehézlégzése miatt szenvedélyét, a táncolást nem tudta művelni, fizikai aktivitása csökkent és az életminősége is jelentősen romlott a betegsége miatt.

Funkcionális állapotfelmérést végezve megállapítottuk, hogy a légzésfunkciója jelentősen beszűkült, a rekeszizom és a perifériás izmok ereje csökkent, a mellkasi kinematika és a terheléstolerancia szintén csökkent.

A COPD tüneteiről

A COPD-ben a hörgőszűkület foka (az első másodpercben kifújt levegő mennyisége, FEV1) és az alveoláris kötőszövet minősége (rossz minőségű szövetállomány esetén tüdőtágulás, emfizéma) meghatározó. Mindkét faktor a kilégzés tökéletlenségét vonja maga után, de a betegeknél eltérő mértékben jelenik meg.

Ha a hörgőszűkület dominál, akkor a FEV1 értéke csökken, ha az emfizéma, akkor a vérgázvizsgálat csökkent parciális oxigénszintet mutat. Az emfizéma a szövet rugalmas elemeinek pusztulásával jár, emiatt a kilégzési hajtónyomás csökken, a léghólyagocskák (bull&

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz