EAPM – gyógytornászként hatékonyan a sportolókért

Vásárhelyi-Nagy Ildikó
főiskolai tanársegéd, okleveles fizioterapeuta
Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék/Oriolus-Med, Bosu-Hungary
EAPM, Elite Athlete Performance Management, sport
A világ élvonalába tartozó sportolóktól hétről hétre magas szintű teljesítményt várnak el. Ahhoz, hogy erre egy egész sportkarrieren keresztül képesek legyenek, professzionális szakmai stáb napi szintű támogatása kell, melyben a gyógytornásznak kiemelten fontos szerepe van.

Az egyéni sportolókkal, illetve csapatsportágakban játszó játékosokkal foglalkozó gyógytornászoknak  nemcsak a rehabilitációban, hanem a prevencióban is bőven akad feladatuk. Ahhoz, hogy hatékonyan tudják segíteni a felkészülést, ismerniük kell az erőnléti, állóképességi, sportágspecifikus fejlesztés élettani, elmélet és gyakorlati hátterét.

EGYÉNI FEJLESZTÉS ÉS TELJESÍTMÉNYFOKOZÁS

Ma már nem csak sportágspecifikus fejlesztés jellemzi a játékosok mindennapjait, hanem rengeteg kiegészítő foglalkozás, egyéni fejlesztés is az edzésterv része, ezekhez kell a gyógytornának rugalmasan illeszkednie. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb gyakorlatokat kapják egy-egy gyógytornán, valamint külön feladatként, ismernünk kell a többi foglalkozás sajátosságait is. Ez teljesen más helyzet, mint amikor betegek járnak gyógytornára, esetleg egyéb kiegészítő fizikoterápiás kezelésekre, és a felépülés a legfőbb cél.

A sportolók életében meccsek, felmérők követik egymást, és ezeket a helyzeteket megnehezítik az időnként előforduló kisebb-nagyobb sérülések. Ezek olyan szakember segítségével kezelhetőek a leghatékonyabban, aki a teljesítményfokozás legkorszerűbb módszereivel egészíti ki kezeléseit és integrálni tudja a tudományos alapokon nyugvó edzésm&oac

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz