Buteyko-módszerrel a hiperventilláció ellen

Baracsy Gabi
logopédus, gyógypedagógiai tanár, a Baracsy Tréning kidolgozója
stressz, Buteyko, túllégzés, hiperventilláció, szájlégzés
A légzés annyira alapvető, a születést követően automatikusan aktiválódó funkció, hogy aki még nem tanult valamilyen légzéstechnikát, felvetheti: mit kell ezen tanulni és miért kellene idővel tudatossá tenni?

Az elmúlt évtizedben egyre többen találkoznak a légzésminőség fontosságának kérdésével. A légzés oktatására nagy hangsúlyt helyeznek a sportban és az  előadóművészetben, a jógatanfolyamok résztvevői is kapnak instrukciót a légzés kivitelezésével kapcsolatban. Akkor most mégis, mire ez a nagy felhajtás a légzéstechnika tanulásával kapcsolatban?

Hippokratész az i. e. 5. században írta le, hogy a testi-lelki egyensúly megtartásáért a légzés a felelős. A légzés a legfontosabb anyagcsere-folyamat, mely az élő szervezetek nagy részére jellemző. Azon működések összessége, amelyek során a szervezet az energiatermeléshez szükséges oxigént felveszi, a sejtek anyagcseréjében felhasználja, és az eközben termelődöttszén-dioxidot leadja.

Miért olyan fontos az orrlégzés?

Ha ennyire alapvető ez a rendszer, akkor vajon hogy lehet rosszul lélegezni?  Az emberi légzés során folyamatos kiegyenlítés zajlik, a kilélegzéssel előidézett vákuum hatására újra beáramlik a levegő – jó esetben az orron keresztül. Az orr képes a legmegfelelőbb módon hasznosítani az energiatermeléshez szükséges „üzemanyagot” a belégzés során.

>Amennyiben a levegő a szájon keresztül áramlik be, eleve nagyobb mennyiségű „üzemanyag” érkezik. Ha egy tölcsérnek szívószá

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz