Bokasérülések rehabilitációja gyermekkorban

Sápi Orsolya
gyógytornász
Gyermeksport Egészségügy Csapat (GYEC)
bokasérülés, boka, rehabilitáció gyerekeknél, sportsérülés gyerekeknél
Az elmúlt két évtizedben a gyermekeket érintő versenysport a nyugati világ egyik meghatározó tényezőjévé vált. Már 1995-ben is kimutatták, hogy a sportban való részvétel során évente a gyerekek körülbelül 3–11%- a sérül meg (Maffulli N. és Baxter-Jones AD.).

A testmozgás fontos szerepet játszik a gyermek jólétében, egy jól megtervezett edzésprogram fokozza a közvetlen fizikai, pszichomotoros és szellemi eredményeit. Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen megnőtt az egyéni- és csapatsportokban részt vevő gyermekek száma (Shephard RJ., 1984; Davidson R. és Taunton JE., 1987). Fiatalkorban a sport az élménykeresés, az egészség és az személyes fejlődés egyik eszköze, azonban ez az egyensúly megváltozott a „versengő-elem” megjelenésével. Nemkívánatos, de elkerülhetetlen következményként a sporttal kapcsolatos sérülések száma jelentősen megnövekedett (Maffulli N., 1992).

ÉLSPORTOLÓ GYEREKEK

A gyermeki szervezet számos területen sérülhet az élsport hatására. Ebben a cikkben az alsó végtag, főleg a bokaízület és annak régióján keresztül szeretnénk bemutatni a rehabilitáció lehetőségeit, nagyvonalú lépésekben.

A statisztikák alapján az összes akut sportsérülés mintegy 14%-át teszi ki többek között a bokarándulás (Fong TP. és mtsai, 2009). A mi munkánk során is igen nagy számban találkozunk bokatáji sérülésekkel, szinte bármely sportágban. Kollégáimmal a többek között a következő esetekkel foglalkoztunk: bokacontusio, bokaluxatio, distalis tibia és/vagy fibula fracturák, stress fracturák, tendinopathiák, tendinitisek, plantar fascitis, szalagsér&

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz