Body-Mind Centering® - a test és a mozgás újrafelfedezése

Kálmán Ferenc
Body-Mind Centering®-tanár, csecsemő-mozgásfejlődés-oktató
mozgásterápia, rehabilitáció, Body-Mind Centering, csecsemő- mozgásfejlődés, BMC, Bonnie Bainbridge Cohen
Ki ne vágyna arra, hogy újra átélje azt a kezdeti állapotot, melyben ráébredt a testi létezés csodájára, és hogy onnan szervezze újra felnőtt önmagát? A Body-Mind Centering® iskola ez irányú elméleti és gyakorlati tudásanyaga iránt egyre nagyobb az érdeklődés a tánc, jóga, sport és más mozgásformák aktív művelői, de a fejlesztő szakemberek és terapeuták között is.

Az iskolát közel ötven éve Bonnie Bainbridge Cohen amerikai mozgásterapeuta, rehabilitációs szakember hozta létre, keretet adva mindazoknak a kutatásoknak, melyekben idegrendszeri sérült felnőttek és gyermekek klinikai ellátásában szerzett tapasztalatait és sokrétű mozgástanulmányait akarta integrálni. Jelenleg öt földrészen (Európában nyolc országban) folyik rendszeres képzés.

Testi–tudati párbeszéd

A BMC® különlegessége, hogy látókörébe vonja a hagyományosan mozgásszerveknek tekintett csont- és izomrendszeren, illetve az idegrendszeren kívül a többi testi rendszert (belső szervek, mirigyek, folyadékok, kötőszövetek) is, mint a mozgások mindenkori összetevőit.

Az iskola nevében a Body-Mind kifejezés a test és a tudat egymással összefonódó egységére, a Centering szó pedig e két, a mozgásban megnyilvánuló aspektus dinamikus, egymást egyensúlyozó viszonyára utal.

A BMC® tanulmányok jellemző eleme, hogy minden ismeretet egy kreatív, többféle kifejezési és érzékszervi csatornát bevonó, mozgásos folyamatban sajátítunk el; legyen az a nagy anatómiai rendszerek feltérképezése, a mozgásfejlődési folyamatok alakulása, vagy akár a testi mikrovilág összetettségének minél részletesebb megismerése.

A BMC®-gyakorlatokban az orvostudomány általános rendszerét vesszük alapul, és az anat&oa

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz