Beszédes testtartás

Baracsy Gabi
logopédus, gyógypedagógiai tanár, a Baracsy Tréning kidolgozója
Baracsy Tréning, logopédia
Logopédusként gyakran találkozom azokkal, akik fogszabályozás, gyakori felső légúti betegségek, hangvesztés panaszával keresnek meg, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem. A testtartásuk minden esetben korrekciót igényel.

A test komplett rendszer, ezzel a szemlélettel a gerincoszlopot nemcsak a medence és a fej közötti csigolyaszakaszként értelmezem, hanem többek közt a fejjel, a fejen található izmokkal együtt, szerves egészként. Ha ez így igaz, akkor a lágyrészek (medencefenék izomzata, rekeszizom), a hangszalagok, a száj (beszédszervi izmok), a kiadott beszédhangok, a HANG is összefügg a gerincoszloppal, oda-vissza alapon.

Ha a testtartás nem megfelelő, az esetek nagy többségében az arcon és a beszédben is vannak észlelhető elváltozások: karikás szemek, megnyúlt arc, gyakran nyitva tartott száj, nehezen követhető beszéd, rekedtes hang, „fogszabályozás-gyanús” fogak.

De mi köze a beszédnek a testtartáshoz? Valójában a testtartás akár tünetfelismerő adatbázisként is felfogható!

A Baracsy-módszerről

A logopédusokról a legtöbb embernek tükör előtt statikusan ülő tanárféle jut eszébe, de korunk ennél többet kíván. Aki olvasott már fejlődéstanról, tudja, hogy az egyedfejlődés többtényezős jelenség, így a beszéd kialakulása is szoros összefüggésben van a mozgásfejlődéssel.

Ezen elméletből kiindulva, hosszas keresgélést és kutatást követően dolgoztam ki 2011-től saját rendszeremet, amely szakmai plémum elé a 2014-es Dental World rendezvényen került először. Miben tér el megközelítésem a hagyományos logopédiai kezeléstő

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz