A Strain Counterstrain fájdalomcsillapító technika

Borsos J. Orsolya
okl. gyógytornász, okl. egészségszervező, fasciaterapeuta
Oriolus-Med
Strain Counterstrain, Dr. Lawrence Jones, pozicionálás
Dr. Lawrence Jones az 1950-es években (USA) fedezte fel, hogy megfelelő pozicionálással a krónikus fájdalom csökkenthető és elmulasztható. Egy krónikus fájdalommal élő páciens esete segítette ebben, aki semmilyen más kezelésre nem reagált, ezért addig próbálták a különböző testhelyzeteket, amíg a tünetek csökkentek és az illető végre tudott aludni.

A betegnél a pozicionálás hatására nem csak átmenetileg, hanem tartósan is jó eredményt értek el. Ez vol az első dokumentált ügy az először positional release techniq néven fejlesztett eljárás történetében, melyet rengeteg páciens és kezelés követett, nagyon jó hatásfokkal.

Dr. Jones tapasztalatai alapján megalkotta a The Jones Strain/Counterstrain metódust és az 1980-as években megalapította a Jones Institute-ot, mely mára világszerte várja hallgatóit. Technikáját folyamatosan kutatva, bővítve született meg a Counterstrain, majd az Autonóm Osteopátiás Repozíciós Technika, valamint a Fascial Counterstrain.

Lazábban – a gyógyulásért

A magból, amit Dr. Jones ültetett, szép fácska cseperedett, melynek gyökerei az anatómián és az osteopátiás patofiziológián nyugszanak, míg ágai a legújabb tudományos kutatások eredményeit követik. Az összes technika ugyanazon az elméleten alapul: megkeresni a páciensnél a fájdalommentes, vagy legkevésbé fájdalmas pozíciót, és ebben a helyzetben végezni a különböző kezeléseket. A metódust több kutatási eredmény is alátámasztotta (Irwin M. Knorr, Melzer), a mai napig fejlődik, ahogy egyre többet és többet tudunk meg az új biomechanikai modellről, a tensegrity-ről.

A Counterstrain elmélete szerint a lágyszövetben kialakuló stillpontok (nagy feszültségű részek) diszfunk

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz