A pilates mint gerincstabilizációs módszer

Szakács-Volter Imola
gyógytornász, mozgásszervi jógaterapeuta, Pilates-oktató
pilates, gerinc, gerincstabilizáció, core
Egy komplex mozgásforma, amely magába foglalja a nyugati világ anatómiai ismereteit a keleti mozgáskultúra egyes eszközeivel.

A pilates gyakorlásában nagy szerepet játszanak a gerinc stabilitásért felelős izmai, a mélyizmok, illetve a speciális légzéstechnika.

A módszer nevét megalkotója, Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban született 1883-ban. Megszületésétől angolkórtól, asztmától és ízületi fájdalmaktól szenvedett. Ennek hatására életét már egészen korán a sportolásnak, valamint az egészséges testi működés kialakításának szentelte. Szervezete maximális karbantartásának eredményeként 14 évesen már anatómiai rajzokhoz állt modellt.

A világháború kirobbanásakor sok más német állampolgárral együtt Pilatest is internálták, ez idő alatt kezdte el kialakítani saját módszerét. Honfitársai, akiken „gyakorolt”, a testedzésnek köszönhetően fizikailag olyannyira megerősödtek, hogy stabil testi egészségük és ellenállóképességük révén sikerült elkerülniük a spanyolnáthát is, amely egyébként ezreket ragadott magával.

Ezt követően Pilates az Amerikai Egyesült Államokba költözött, és az oda tartó hajóúton ismerkedett meg későbbi társával, Clarával, akivel együtt kialakította a „Contrology”-nak, azaz kontrollnak nevezett saját módszerét. A „Contrology” segítségével szép alakra és na

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz