A musculoskeletalis ultrahang-diagnosztika

Finta Regina
gyógytornász
musculoskeletalis ultrahang-diagnosztika
Ez a vizsgáló eljárás nem elterjedt a gyógytornászok körében, noha figyelmet érdemel és számos izgalmas lehetőség rejlik benne.

A diagnosztika mellett a terápia során is hasznos lehet, egyfajta feedback-ként szolgálhat a musculoskeletalis ultrahang-diagnosztika. Alkalmazása sok gyakorlást és kiváló anatómiai tudást igényel. Hazánkban nem gyakran használják, azonban bizonyos országokban része a mindennapi gyógytornászi gyakorlatnak.

Vizsgálat mozgás közben - noninvazív módszerrel

Ez a diagnosztikai módszer izmok, inak, szalagok és ízületek vizsgálatára szolgáló, noninvazív technika. Mint minden ultrahangvizsgálat során, itt is hanghullámokat használunk a szervezetbe való betekintéshez. A vizsgálat során a visszaverődő hullámokat érzékeli az ultrahanggép és azokat alakítja képpé. Jelenlegi tudásunk szerint az ultrahangnak nincs semmilyen káros hatása. A lágyrészek vizsgálatára kiválóan alkalmas és az MRI-vizsgálattal szemben mobil, olcsó, valamint képes a szöveteket mozgás közben, „élőben” is vizsgálni.

A vizsgálat során a megjelenítés többféle módon történhet, a gyógytornászi gyakorlatban a B módú ultrahangtechnika a leginkább jellemző. A B módú ultrahang kétdimenziós képen ábrázolja a vizsgált képleteket, amelyen a különböző szövetek rétegei jól megfigyelhetők.

Az ultrahangeszköz kezelői felületből, monitorból, billentyűzetből és a transzducerekből áll. Az ultrahangkészül&eac

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz