A medencefenék fizioterápiája napjainkban

Friedrichné Nagy Andrea
gyógytornász, mestertanár, humánkineziológus Msc
Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék
medencefenék, medencefenék fizioterápiája
A medencefenék fizioterápiája olyan gyógytornász által végzett, komplex tevékenység, amely magában foglalja a medencefenék izomzatának célzott mozgásterápiáját, és egyéb fizioterápiás módszereket is.

A medencefenék izmokat és kötőszöveteket tartalmazó, többrétegű lemez, mely a csontos medencét, a hasüreget  alulról zárja le. Ez a rugalmas zárólemez komplex feladatot lát el. Alátámasztást biztosít a kismedencei szerveknek, sphincter funkciója révén szerepet játszik a vizelet-, széklet-, valamint széltartásban és ürítésben, de a lágy szülőcsatorna kialakításában, valamint szexuális funkciókban is jelentős feladatot lát el.

A medencefenék károsodása, sérülése, túlterhelése a kötőszövetizom működési egységet felborítja, és diszfunkciókhoz vezet. Ez megnyilvánulhat különböző súlyosságú inkontinenciában, prolapsusban (kismedencei szervek süllyedése), kismedencei vagy deréktáji fájdalmakban, a gáti terület diszkomfortérzetében, vagy szexuális problémákban is.

Ha a medencefenék gyengülése, diszfunkciója, süllyedése már tüneteket okoz, akkor a kialakult kórkép komplex fizioterápiás kezelése, gyógyítása a gyógytornász-fizioterapeuta kompetenciájába tartozik.

A különböző tünetek, s főként a stressz-inkontinencia terápiájaként végzett kismedencei fizioterápia kockázatmentes, költségkímélő, noninvazív módszer, mely az ajánlások alapján elsővonalbeli kezelés.

Állapotfelmérés

A mozg&aacut

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz