A lézer használata és jelentősége a mozgásszervi problémák kezelésében

Székely Réka
gyógytornász, gyógytestnevelő tanár
Súlypont Ízületklinika
lézerkezelés, lézer, lágylézer, lézeres terápia
Mára hazánkban is elterjedt a mozgásszervi betegségek kezelését segítő lágylézer-terápia. Célja a fájdalom, a funkciózavar megszüntetése, csökkentése, az egészséges állapot helyreállítása.

Az alacsony szintű lézerterápia (LLLT) valójában alacsony intenzitású fényterápia. A hatás fotokémiai, nem termikus. A fény váltja ki a biokémiai változásokat a sejteken belül, a gyógyulás folyamatát sejtszinten indítja el, ezért minősül valódi orvostechnológiai innovációnak. Azt a dózist (energiamennyiséget), amely egységnyi terület gyógyításához szükséges, Joule/cm2-ben mérjük.  Akut esetben kevesebb, krónikus esetben min. 10 alkalomra van szükség.

 

A lágylézer biológiai és klinikai hatásai

  • Biológiai hatásai: a sejtszaporodás stimulálása, a revascularizáció gyorsítása, a gyulladások, ödémák csökkentése, fájdalomcsillapítás és helyi immunstimuláció.
  • A klinikai hatások közül a leglényegesebbek a fájdalomcsökkentés illetve az ödéma csökkentése, az izomgörcs oldása. Az LLLT a triggerpont-terápia legkorszerűbb, leggyorsabb és fájdalommentes megoldása.

 

Tüneti vagy oki terápia?

Morfológiai elváltozások (porckopás, meszesedés) esetén az LLLT csak tüneti kezelés, ami a funkciózavar ellen kedvezően hat. Oki terápia abban az esetben, amikor izomspazmus vagy gyulladás okozza a fájdalmat, illetve a mozgáskorlátozottságot. A lágylézerkezelés nem monoterápia, kombinálni kell egyéb fizioterápiás kezeléssel, g

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz