A kineziofóbia jelentősége muskuloskeletális fájdalmak esetén

Bognár Zsófia
okleveles fizioterapeuta
kineziofóbia, muskuloskeletális fájdalmak, félelemelkerülés-modell, biopszichoszociális szemlélet
A fájdalom természetének megértése régóta foglalkoztatja a kutatókat, számos modellje létezik. Az évtizedekig uralkodó biomedikális modell mellett mindinkább teret nyer a biopszichoszociális szemlélet.

A fájdalom olyan összetett szubjektív tapasztalat, amely érzékszervi, érzelmi és kognitív összetevőket egyaránt tartalmaz. Ezek az összetevők a fájdalom minden típusánál megtalálhatók, függetlenül annak eredetétől. Ezen szemlélet alapján a krónikus fájdalom biológiai, pszichológiai és szociális tényezők komplex kölcsönhatásának eredménye.

A biopszichoszociális modell optimális keretet biztosít a fájdalommal összefüggő fogyatékosság fogalmának megalkotásához, mivel integrálja mind az orvosi, mind a pszichoszociális tényezőket.

Félelem-elkerülés és kineziofóbia

Az egyik biopszichoszociális alapú modell a félelem-elkerülési modell, mely a félelem miatti mozgások és/vagy fizikai aktivitás elkerülésén alapul. Megalkotása Lethem és munkatársainak nevéhez fűződik, akik 1983-ban írták le először a fájdalom és félelem közötti kapcsolatot. Arra keresték a választ modelljük leírásával, hogy mely betegcsoportnál alakul ki krónikus derékfájdalom. Véleményük szerint egy fájdalmas tapasztalat vagy sérülés után kétféle út írható le. Az egyik, hogy a páciensnél, amennyiben nem fél a fájdalomtól, teljes gyógyulás várható. A másik út a fájdalom katasztrofizálásán és a fájdalommal kapcsolatos f&eacut

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz