A gerincferdülés kezelése Schroth-módszerrel

Horvát Krisztina
Schroth-terapeuta, Magyarország egyedüli hivatalos Schroth-instruktora
Scolinea Gyógytorna
Schroth-módszer, scoliosis, gerincferdülés, derotáló légzés
Az idiopathiás scoliosis olyan multifaktoriális, háromdimenziós gerincdeformitás (Schöning 1989), melynek következményei a teljes testre kiható további deformációk lehetnek.

A terápiás koncepciók feljődése során komoly nehézséget jelentett a scoliotikus elváltozások okának tisztázatlansága, ami viszont az utóbbi évek kutatásai alapján nagymértékben a genetika irányába tolódott.

Katharina Schroth szerint: „A scoliotikus test által mutatott kép ellentettjét kell elérnünk“. A betegség megjelenése az elváltozás okaitól függően különböző életkorokra, az esetek legnagyobb többségében a 11-12 éves korra, az erőteljes növekedés idejére tehető.

A scoliosis következtében a fej, a nyak, a vállöv, a mellkas, az ágyék, a medence mint testrészek egymással ellenirányban lateralizálódnak és rotálódnak, így okozva három dimenzióban deformitást.

Ennek az állapotnak megfelelően változik a mozgásérzet, a mozgásirányítás, a tartás, a koordináció, és változnak meg a mozgásos folyamatok részelemeinek mintái is. A mellkasi rotációs elváltozásokra alapozva kialakul egy aszimmetrikus légzésminta, ami szintén negatív kihatással lesz a scoliosis progressziós folyamatára.

Maga az aszimmetria nemcsak a csontozat alakjában és szerkezetében okoz elváltozásokat, hanem a lágyrészek területén is. A scoliosis következményeként aszimmetrikus posturális izomzati felépítést, tónusviszonyokat és munkát, ízületi pozí

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz