A Feldenkrais-módszer

Bárdos Adrienne
Feldenkrais mozgás- és testtudatossági tanár
Feldenkrais-módszer, Moshe Feldenkrais, Awareness Through Movement, Functional Integration, testtudatosság
Ez a nemzetközileg elismert mozgás- és testtudatossági rendszer egyfajta szenzomotoros felfedezés, ami a mozgást, a jelenlétet és az érzékelést használja az önmagunkkal való tudatosabb együttléthez, mozgásunk, működési módjaink hatékonyabbá tevéséhez, új lehetőségek kikísérletezéséhez.

A Feldenkrais-módszert mozgásfejlesztéstől rehabilitáción és a felnőttkori önismeret-elmélyítésen át különböző művészeti és segítő szakmák saját élményű, szemléletformáló eszközeként is használják.

Moshe Feldenkrais (1904–1984) módszerének alapjait saját élettörténetében találhatjuk meg. Mérnök volt, a fizika doktora, innen eredt tudása a gravitációról és a fizikai testek mozgásáról. Dzsúdózott, így ismerte a testek mozgathatóságát, a szándék, a figyelem szerepét. Tanulmányozta a gyermeki mozgásfejlődést, maga is végigpróbálva az egyedfejlődés lépéseinek érzékelés–mozgásszervezés–figyelem aspektusait.

Térdsérülése, fájdalma indította – operáció helyett – az ön- és mozgásmegfigyelés és a hosszú évekig tartó kísérletezés felé. Így jött létre a Feldenkrais Method©.

Mozgás, érzékelés, figyelem

Ha mozdulunk, változik az izomtónusunk, a súlyunk, a testképünk, az érzékelésünk. Minden pillanatunk mozgás: hanglokalizáció, nézés, beszéd, légzés, érzelmek kifejeződése. A mozgáshoz szenzoros, vizuális, auditív, kinesztetikus, proprioceptív információra van szükségünk.

Idegrendszerünknek fel

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz