A Dévény-módszerről „kicsit másképp”

Kiss-Bálványossy Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta MSc, DSGM-szakgyógytornász
Dévény-módszer, Dévény Speciális Manuális Technika, SMT
Kontraktúra kezelése Dévény Speciális Manuális Technika-gimnasztika módszerrel - egy Girdlestone-plasztikán átesett beteg esetismertetésén keresztül.

Egy Girdlestone-plasztikán átesett beteg esetén keresztül szeretném bemutatni a Dévény-módszer használatát, mint a kontraktúra kezelésének hatékony eszközét. Gyógytornász-fizioterapeutaként számos esetben találkozunk kontraktúrával, amely a normál izomműködést és az aktív mozgás kivitelezését lehetetlenné teszi.

Baleseti sérülteknél, illetve a kontraktúrák oldásánál a Dévény Speciális Manuális Technika alkalmazásával jó minőségű és gyors eredményeket, gyógyulást lehet elérni.

A DÉVÉNY SPECIÁLIS MANUÁLIS TECHNIKA (SMT)

Az SMT két fő hatásmechanizmusa: a mechanikai hatás és az idegrendszert direkt stimuláló hatás. A mechanikai hatással az izom-, ín- és kötőszövetrendszer természetes szöveti állapotát és normál helyzetét igyekszünk helyreállítani. Kézzel végzett speciális fogásokkal a zsugorodott fascia fellazítását, illetve az izomhelyzet korrekcióját végezzük.

Az SMT három fogást alkalmaz, melyekkel az izomrostok közé minél mélyebbre törekedve, a végpontokat megtartva alkalmazunk. Ezek: a vágás, a tolás (izmok elmozdítása) és a körkörös izommozgatás (vágás és a tolás kombinációja). Emellett kiegészítő elemeket használunk. A kezelés különböző helyzetek

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz