A cervicogén fejfájás fizioterápiás kezelése

Bognár Zsófia
okleveles fizioterapeuta
cervicogén fejfájás, nyaki gerinc
Ahogyan az elnevezés is utal rá, a cervicogén fejfájás a nyaki eredetű fejfájások gyűjtőneve, melynek diagnózisa és terápiája egyaránt kihívást jelenthet a szakemberek számára.

Primer és secunder fejfájások

A Nemzetközi Fejfájás Társaság 2004-ben tette közzé a fejfájások nemzetközi osztályozásának 2. kiadását, melyben a fejfájások 14 különböző típusa és alosztálya kerül leírásra. A fejfájásoknak két alapvető csoportját különítjük el; a primer, illetve a secunder fejfájásokat.

Az elsődleges fejfájások csoportjába soroljuk a cluster típusú, a migrénes, illetve a tenziós típusú fejfájást, ezekben az esetekben nem áll fenn egyéb betegség. Másodlagos fejfájás esetén a fejfájás csupán tünete egy alapbetegségnek, vagyis a problémának számos eredője lehet. 1983-ban dr. Ottar Sjaastad norvég orvos alkotta meg a cervicogén fejfájás kifejezést, miután azonosított egy alcsoportot páciensei körében, akiknél különböző nyaki struktúrák voltak felelősek a fejfájás kialakulásában.

A cervicogén fejfájás patofiziológiája és prevalenciája

A cervicogén fejfájás diagnózisa viszonylag újnak tekinthető és etiológiája sem ismert teljesen.  Bogduk 2001-es tudományos munkájában a cervicogén fejfájás patofiziológiáját a különböző felső nyaki struktúrákból érkező szenzoros inputok konvergenciájával magyarázta. A nervus trigeminus (V. agyideg) agyidegmagj&aacut

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz