Tangentor: masszázs a víz jótékony erejével

Podonyi Hedvig
újságíró
DIALOG Egészségkommunikáció
tangentor, víz alatti masszázs, vízsugármasszázs
Bár a masszőrt és kezeit nem pótolhatja a „kezek nélkül” végzett víz alatti masszázs, pozitív hatásai miatt ez is jó kiegészítő eljárás lehet a manuálterápiás és egyéb kezelések mellett. Nem véletlen, hogy számos gyógyfürdő és egészségügyi szolgáltató alkalmazza.

A tangentor voltaképpen speciális kád – ebben foglal helyet a páciens, aki szakorvosi javaslat szerint kap személyre szabott kezelést. Hogy hogyan, arról 80 éve még ámulva-bámulva adott hírt a hazai sajtó.

Vihar – egy fürdőkádban

Fenti címmel 1940-ben írt beszámolót a víz alatti masszázsról egy újságíró, aki a kolozsvári klinika balneológiai osztályára látogatott.

„Fürdőterembe nyitunk be. Itt hatalmas, 800 liter vizet befogadó kád áll. Ebben történik a víz alatti masszázs. A tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy a reumatikus és egyéb fájdalmakban szenvedő betegek, akiknek ilyen kezelésre van szükségük, sokkal jobban bírják a fájdalmakat, ha a masszázs víz alatt történik.

A kádat teletöltik vízzel. Az orvos, a kezelő vagy maga a beteg kezébe vesz egy vastag gumicsövet, amiből erős nyomás alatt hideg víz áramlik ki. A beteg langyos vízben ül, az erős hideg vízsugár közben mint erős ököl járja végig testrészeit, olyan nagy feszültséggel, hogy valóságos gödröt nyom a testbe.

Szükség esetén a hideg vizet meleg vízzel lehet megcserélni, sőt a masszázs magas nyomású levegővel is történhetik. Elfordítanak egy csapot, a víz zuhogni, forrongani és áramlani kezd, apró bugyborékok milliárdjai szállnak felfelé, a víz hullámzik, tajtékzik és lágy hullámaival

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz