Szülés utáni életminőség – egy vizsgálat tanulságai

Rigóné Tavaszi Piroska
gyógytornász-manuálterapeuta
medencefenék, szülés után, kismedence
Közismert tény, hogy a szülés után különböző kismedencei problémák jelentkezhetnek. Ezekkel kapcsolatban végeztem vizsgálatot 2019 tavaszán, melynek eredményeiről most egy rövid összefoglalót adok közre.

A tünetek mögött húzódó izomtani, kötőszöveti sérülések kivizsgálása még újnak számít a hazai urológiai és nőgyógyászati ellátásban. Nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy a természetes úton szült nők 30%-a szenvedi el a medencefenék közvetlen traumáját1,2. Ezekkel a sérülésekkel szoros kapcsolatban vannak az inkontinens és a kismedencei szervi süllyedéses panaszok2. A mai napig természetesnek, a hüvelyi szülés velejárójának minősítik a kismedencei problémákat, a császáros anyukák hasonló panaszait pedig értetlenség fogadja.

A problémák súlyosságáról, gyakoriságáról nem található átfogó hazai vizsgálat, adat. Így 2019 tavaszán kutatást végeztem, melynek célja a szülés után egy éven belül jelentkező tünetek feltérképezése volt.

A téma fontosságát hangsúlyozza, hogy a közösségi médiában megjelent kérdőívre rövid idő alatt (4 nap állt rendelkezésre az adatgyűjtésre) 1036 válasz érkezett. A kitöltésben azok vehettek részt, akik egy évnél nem régebben szültek. A kérdőív 9 kérdést tartalmazott, egyszerű feleletválasztásos lehetőséggel. Új szempontként a szokásos kismedencei panaszokat a gerincfájdalmakkal együtt vizsgáltam.

A kérdések a szül&ea

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz