Rehabilitációs Pilates a klinikumban

Frank-Pálfi Tímea
manuálterapeuta-gyógytornász, APPI Pilates-oktató, nemzetközi Dorn-instruktor
Dorn International magyarországi képviselete
mozgásrehabilitáció, pilates, Withers
A Pilates kialakulása a 20. század elejére tehető, és Joseph Hubertus Pilates nevéhez fűződik. Ő először „Contrology”-nak nevezte módszerét, melyet ma már világszerte sokan ismernek a fitness világából, de kevesen a rehabilitáció szemszögéből.

Joseph H. Pilates, akinek vendégei és kliensei főleg a táncosok világából, a katonák és sportolók köreiből kerültek ki, 6 pontban szedte össze alapelveit. Ezek nagyon hasonlítanak azokhoz, amilyen „követelményeket” mi, gyógytornász szakemberek is alkalmazunk mindennapi munkánk során a pácienseinkkel.

  1. Koncentráció: tudatos mozgást jelent, a figyelmünk folyamatos a irányítását a gyakorlatok kivitelezésére, az idegrendszerünk egyfajta „felébresztését” (awakening) célozza meg.
  2. Irányítás: szellemi és fizikai irányítás – „ura vagyok a testemnek”. Az izmok, a légzés és a mozgás együttes összehangolása a gyakorlatok során.
  3. Központosítás: a belső erőközpont aktiválása, több izom együttes munkája eredményezi azon izmok aktiválását, amelyek a gerincünket és a törzsünket tartják, és védelmezik a sérülésektől.
  4. Légzés: minden mozdulathoz hozzákapcsolunk egy be/vagy kilégzést, a mozgásnak meghatározott ütemet adva.
  5. Áramlás: minden mozdulatnak (főleg a légzés  hozzákapcsolásával) lesz egy saját üteme, egy harmonikus „flow”-ja.
  6. Precizitás: arra ösztönöz, hogy a mozdulatok kivitelezése a lehető legprecízebben legyen végrehajtva, inkább kevesebb ismétlésszámmal vagy sorozatban végezve. Ez az idegrendszeri tudatosítás miatt is nagyo

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz