Különböző technikák összehangolása az egészséges gerincért

Kiss-Horváth Judit
gyógytornász
McKenzie-módszer-referenciarendelő
gerincferdülés, McKenzie-módszer, Maitland-módszer, Mulligan-módszer, gerincproblémák
A szakmai kíváncsiság sokunkat arra sarkall, hogy újabb és újabb technikákat, módszereket sajátítsunk el, melyek segítségével könnyebben összeáll a kép az emberről, mint bonyolult bio-pszichoszociális lényről.

Minél többet tanulunk, annál több kérdésünk van, és könnyen úgy érezhetjük, elveszünk a módszerek sűrűjében.

Gyógytorna-rendelőnkben túlnyomórészt gerincpanaszokkal küzdő páciensekkel foglalkozunk, sokuk meglehetősen összetett eset. Az ismeretek folyamatos, tudatos bővítése segít, hogy könnyebben átlátható legyen egy-egy tünetegyüttes, azonban ha a módszerek közötti áldásos hasonlóságok mellett az esetleges különbségeket is szem előtt tartjuk, könnyen össze lehet zavarodni az adott szituációban, hogy melyik technikát alkalmazzuk először.

Tapasztalatom szerint nincs olyan kizárólagos módszer, ami minden betegnek egyaránt megfelelő, ezért a különböző módszerek kombinációjában hiszek, az egyéni problémák függvényében.

A McKenzie-módszer volt életem első meghatározó technikája, évek óta ezzel vizsgálok és kezelek, nagyon „felhasználóbarátnak” tartom, mind a terapeuta, mind a beteg oldaláról. A Maitland-koncepcióval és a Mulligan-módszerrel remekül kombinálható a hatékonyság fokozása érdekében, ha a beteg egyedül nem képes átlendülni a mechanikai akadályon, ráadásul segítségükkel a McKenzie-terminológiából ismert „Egyéb” kategóriába sorolt betegeknek is speciálisabb ellátást tudok biztosítani a hagyományos gyó

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz