Kismamatorna és szülés utáni regeneráció

Szakács-Volter Imola
gyógytornász, mozgásszervi jógaterapeuta, Pilates-oktató
légzőtorna, kismamatorna, rectus diastasis, gátizmok
Fontos, hogy a kismamák a várandósság egész ideje alatt megőrizzék testi és lelki egészségüket, ehhez pedig jelentős mértékben hozzájárulnak a kismamákra speciálisan adaptált gyakorlatsorok.

Mielőtt elkezdjük a kismamatornát, érdemes felmérni a résztvevők állapotát.

Fontos megtudnunk, hogy hányadik terhességi hétben járnak, hogy az első terhességük-e a jelenlegi. Ha nem az első, akkor az előző szülés természetes úton zajlott-e vagy császármetszéssel, volt-e az előző terhességeknél bármilyen komplikáció.

Tájékozódnunk kell, hogy a jelenlegi terhesség alatt volt-e, van-e panasz, hogy van-e bármilyen öröklött vagy szerzett betegség, hogy a nőgyógyász engedélyt adott-e a kismamatornára, a mozgásra, hogy veszélyeztetett terhes-e a várandós, hogy milyen testhelyzetekben érzi jobban magát, és milyenekben kevésbé, hogy vannak-e rosszullétei stb.

Így tornázzanak a kismamák

Egyik kismama sincs ugyanabban az egészségi helyzetben, ezért amennyiben nincs lehetőség egyéni kismama-tornaórát tartani, érdemes a leendő anyukákat kisebb csoportokra osztani, előzetesen felmért általános állapotuk tükrében, illetve aszerint, ki hányadik terhességi hetében jár.

A kisebb csoportok (maximum 5-6 fő) lehetővé teszik, hogy jobban oda tudjunk figyelni kismamáinkra, könnyebben adhassunk nekik rájuk szabott gyakorlatokat.

A kismamatornának mindenképpen tartalmaznia kell

  • a lehető legtöbb ízületi átmozgatást,
  • a célzott izomerősítést,
  • a vénás tornát,
  • a gátizom- és légzőtornát.

Kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon a gátizmok

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz