Gyermek-fizioterápia – már az érintés is gyógyíthat?

Hatvani Dorottya
gyógytornász, TSMT-terapeuta
Mozgáskuckó, Budapesti Korai Fejlesztő Központ
gyermek-fizioterápia, szenzoros érzékenyítés
Gyógytornászként munkánk természetes velejárója, hogy megérintünk másokat. Ezúton hívok mindenkit közös gondolkodásra, hogy vajon miként tehetnénk ezt komfortosabbá a legkisebbek számára.

Az érintéssel közlünk, kommunikálunk. Egy érintésnek mindig van valamilyen célja vagy jelentése. Az érintéssel akaratlanul információt adunk és kapunk saját belső állapotunkról is.

Millió féle módon lehet érinteni. Más módon nyúlunk a pácienshez, ha az izomzat, a kötőszövet, és más módon, ha az ízületek vagy éppen a csontok állapotáról akarunk tájékozódni. Megérinthetjük őt a kezünkkel, karunkkal, az egész testünkkel, vagy akár a lábunkkal is egy-egy kezelés kapcsán. De bármi legyen is a terápiás cél, az érintésben rejlő mögöttes tartalmakat nem lehet igazán kikapcsolni vagy elrejteni.

Bizalom és biztonságérzet

A terapeuta és a páciens úgy tud igazán hatékonyan együttműködni, ha megvan köztük a bizalom és a biztonságérzet. Így a páciens megengedőbb, szívesebben adja oda magát a kezelő érintésének, még ha az épp fájdalmas is. Az érintett személy visszajelzései kulcsfontosságúak, hiszen ebből sok információt kapunk a kezelés további irányáról, mikéntjéről.

De mi a helyzet azokkal a kis emberkékkel, akiknek a kommunikációja még nem a szavak és a verbalitás szintjén zajlik? Egy csecsemő számára az érintéseknek komoly információs és kommunikációs tartalmuk van.  A magzati élet során nagyon

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz