Esettanulmány: az edző, akit derékfájás kínzott

Szakács-Volter Imola
gyógytornász, mozgásszervi jógaterapeuta, Pilates-oktató
gerincproblémák, krónikus derékfájás, derékfájás, gerincsérv
Két évvel ezelőtt, amikor még cross-fitt edzésre jártam, az edzőm minden alkalommal elmondta, hogy ezt vagy azt a gyakorlatot jelenleg nem tudja bemutatni, mert fáj a dereka. Idővel pedig már ő is járt hozzám – kezelésre.

Amikor megkérdeztem edzőmet, a 33 éves Bálintot, hogy mitől fáj a dereka és mióta, válaszképpen hetekig csak annyit mondott, hogy ez már ezeréves sztori és hogy évek óta jár gyógytornára, de igazából mindegy is, mert nem tudtak rajta segíteni.

Első gondolatom és kérdésem magamban azonnal az volt, hogy milyen gyakorlatokat kaphat a gyógytornászától, ha évek óta nem javul az állapota, illetve, hogy vajon mint crossfitt-edző, mennyire fogadja meg gyógytornásza tanácsait és végzi-e rendszeresen a gyakorlatokat.

Többször javasoltam Bálintnak, hogy jöjjön el hozzám a rendelőbe, hadd nézzem meg én is a derekát, hadd segítsek rajta, de hónapokon keresztül elutasító volt ezzel kapcsolatban. Kiderült, hogy gyógytornásza tagja a baráti társaságának, és nem akarta megbántani azzal, hogy máshoz jár tornára. Az egyik edzésen azonban minden addiginál jobban fájt a dereka, és akkor végre megkérdezte, hogy eljöhet-e hozzám egy kezelésre.

Mondtam neki, hogy minden egyes új beteget „tokától bokáig” kivizsgálok (manuálterápiás szemlélettel), ami másfél óra, ezt követően megkezelem a kritikus területeket, majd felállítok számára egy egyéni kezelési tervet és otthonra is kapni fog gyakorlatokat, amiket nagyon szigorúan el kell végeznie. Ezen ő nagyon meglepődött, mivel korábban a gyógytornászánál első alk

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz