Biofeedback-eljárással a székletinkontinencia kezeléséért

Podonyi Hedvig
újságíró
DIALOG Egészségkommunikáció
inkontinencia, biofeedback, székletinkontinencia
Dr. Király Ágnes PhD, med.Habil azon kevesek egyike, akik Magyarországon biofeedback eljárással kezelik a hozzájuk forduló, székletinkontinenciával küzdő betegeket. Arra kértük, mutassa be az eljárást és beszéljen a tapasztalatairól is.

A vizeletinkontinenciáról ma már a médiában is egyre több szó esik, keveset hallunk viszont a székletinkontinenciáról. Mennyire gyakori probléma ez, és mi az oka?

A székletinkontinencia, akárcsak a székletkiürítési képtelenség, gyakori betegség; kialakulásában a legnagyobb független rizikótényező a székelési szokás megváltozása.

Nőknél a leggyakoribb oka az, hogy a záróizom a szülés során megsérül. De okozhatja végbélműtét során kialakuló sphinctersérülés, összefüggésben állhat az életkorral, az erős ösztrogénreceptor-ellátottságú gátizomzat klimax környéki sorvadása miatt a menopauzával, kiválthatja krónikus erőlködés, aranyeresség, prosztatatumor kezelése következtében kialakuló besugarazásos gyulladás, homoszexuálisoknál anális szex következtében kialakuló sérülés. Ezenkívül lehet a hátterében idegrendszeri vagy immunrendszeri elváltozás, cukorbetegeknél polineuropátia.

Az inkontinencia rejtőzködő betegség, paradox módon sok esetben a székrekedés tartja fenn a beteg széklettartási képességét. Amint megszüntetjük a kimeneti akadályt, a beteg tud székletet üríteni, viszont ha nem készülünk fel előre arra, hogy gyenge lehet a záróizma, hogy nem tud megfelelően ellentartani, akkor inkontinenssé válhat. Ezér

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz