A Schroth- és a McKenzie-kezelés együttes alkalmazása

Szakács-Volter Imola
gyógytornász, mozgásszervi jógaterapeuta, Pilates-oktató
Schroth-módszer, gerincproblémák, McKenzie-kezelés
A McKenzie-módszer főként akut panaszok kezeléséhez alkalmas, míg a Schroth-terápia a degeneratív gerincmegbetegedések háromdimenziós korrekcióján alapul. Együttes alkalmazásuk igen hatásos lehet.

Ma már köztudott, hogy a fejlett ipari országokban a felnőtt lakosság közel 90 százaléka szenved életének legalább egy periódusában gerinc eredetű problémáktól. A panaszok egy része lehet akut, azaz hirtelen megjelenő, gyorsan érkező, vagy lassan kifejlődő, azaz krónikus.

A mozgásszervi eredetű gerincprobléma leggyakoribb okai a szalagok, a csigolyák, és a csigolyákat összekötő kisízületek valamilyen okból megváltozott terhelési viszonyából adódnak. A gerincpanaszok többsége mechanikus eredetű, mely a mozgásszegmentum kóros megváltozása révén okoz panaszokat, tüneteket, fájdalmat.

A megváltozott mozgásszegmentum leggyakoribb okai: a csigolyák kopása, azaz a discopathia, a porckorongsérv, a scoliosis, a Scheuermann-kór, illetve a különböző traumák okozta sérülések és az azokból bekövetkező elváltozások. A leggyakoribb gerincpanaszok közé tartozik a lokális vagy kisugárzó fájdalom, az idegi érintettség miatt kialakuló zsibbadás (általában valamelyik végtagba), az izomgyengeség, izomfáradtság, stb.

Kombinált megoldás

  • A McKenzie-módszer a mechanikai fájdalmakat három különböző alcsoportba sorolja. Az első csoport a derangement-szindróma, mely az ízület mechanikai obstrukciójával áll kapcsolatban, a második a diszfunkciós szindróma, melynél a fájdalmat a strukturálisan károsodott lágyszövet m

A tartalom többi része csak regisztrált tagjaink számára elérhető

Csatlakozom a programhoz